Evolucijsko oblikovanje je naš koncept razvoja sistemov izdelkov. Sledi iterativni izbiri najboljših lastnosti izdelka za doseganje kakovosti bivanja. Pri oblikovanju pohištva sledimo logiki konstrukcije in logiki uporabe. Vsak izdelek, ki ga naredimo, generira naslednjo razvojno stopnjo in odpira nova vprašanja in možnosti za nadaljnji razvoj. Krog se kar naprej vrti.

Takole razmišljamo:

 

 

Zasnova pohištva nikoli ne izhaja iz oblikovno všečnega že znanega izdelka. Vsaka linija, ki jo izoblikujemo ima svoj slog, ki se navadno izoblikuje glede na koncept bivanja, ki ga želimo z njo podpirati in glede na posamezne specifične lastnosti, kot na primer lahkost, zložljivost itd.

 

Linija Massimo: Nekaj sestavnih delov – veliko pohištva!

Linija Massimo obsega že več kot 15 izdelkov in stalno raste, se dopolnjuje ter razvija. Ponuja univerzalne konstrukcijske rešitve in sistem sestavnih delov, ki jih je na različne načine, z nekaj prilagojenimi detajli, mogoče sestaviti v različne lične in uporabne kose lesenega pohištva. Izdelki so iz masivnega lesa, vendar preprostih in dovršenih oblik. Preprosto jih je vzeti s seboj, saj se stol na primer pospravi v škatlo, ki po velikosti spominja na embalažo za pico. Izdelki so površinsko obdelani z naravnimi olji. Če se ob uporabi ali selitvi poškodujejo, jih je lahko popraviti in ponovno naoljiti. S primernim vzdrževanjem imajo dolgo življenjsko dobo in veliko uporabno vrednost. Sestavne dele je mogoče uporabiti na različne načine in ustvarjati nov kombinacije: ko mladinska soba postane nepotrebna, so elementi uporabi za kuhinjo. Pohištvo DIPSTOR® Massimo zlepa ni za odpad!

Korak evolucijskega oblikovanja h krožnemu gospodarstvu:

 

Linija Massimo-L: Ena nosilna konstrukcija – več končnih oblik pohištva!

Trenutno zadnjo stopnjo razvoja v procesu evolucijskega oblikovanja predstavlja linija Massimo-L, ki sledi liniji Massimo. Če naprej razmišljamo o konceptu krožnega gospodarstva, so v nadaljevanju nekateri tipični elementi krožnosti prikazani za stol Massimo-L 2:

Stol DIPSTOR® Massimo-L 2, javor in termično modificiran jesen

Stol je narejen iz domačih drevesnih vrst (javor, termično modificiran jesen – za zunanjo uporabo). Modularni elementi (L) omogočajo izvedbo ali nadgradnjo več tipov enakih ali sorodnih produktov, enostavno popravljanje ali menjavo posameznih delov. Les (razen nekaj kapljic eko lepila v konstrukciji nog) je edino tvorivo stola. Zato je izdelek prijazen okolju, uporabniku in enostaven za reciklažo. Modularna nosilna konstrukcija omogoča pričvrstitev različnih sedal/naslonjal in omogoča oblikovno raznovrstnost končnih izdelkov. Stoli so nakladalni, zato prispevajo k zmanjševanju potrebe po prostoru za hrambo izdelka.

En tip materiala - en tip proizvodnje. Inovativen tip materiala (termično modificiran les) - zmanjševanje oz. odpravljanje potreb po uporabi eksotičnih vrst lesa. Nekaj sestavnih delov - relativno preprosta proizvodnja, a oblikovno in ergonomsko dovršeno pohištvo. Rahlo rotirani zaporednimi elementi (L) tvorijo zračno ergonomsko školjko, ki objame v prijetno sedenje. Zaradi uporabe modularnih elementov in koncepta sestavljanja posameznih modularnih kosov v izdelek, je stol iz polnega lesa lahek. Dodatno k lahkosti doprinese termično modificiran les.

Naslednji korak evolucijskega oblikovanja h krožnemu gospodarstvu:

 

DIPSTOR® je v EU registrirana blagovna znamka za visoko kakovostno, okolju in uporabniku prijazno pohištvo. DIPSTOR® = Dinamika-Ideja-ProSTOR. Osnovne sestavine prehajajo ena v drugo in se medsebojno soustvarjajo in podpirajo. Ideje se rodijo v življenju, ki je dinamičen proces v dinamičnem sistemu, in se uresničujejo v prostoru, ki ves čas je, a ni statičen, je spet dinamičen sistem in proces…

Tudi ta krog se kar na prej vrti:

 

Izdelki so v standardu eko certifikatov. Umeščajo se na trg produktov za zdravo življenje in bivanje, ekološko gradnjo in zeleni turizem.